18. března 2017:        Vyklízení půdy restaurace Pod Lípou

19.03.2017

Obecní úřad v Olešné požádal sbor o pomoc při vyklízení půdních prostor v restaruraci Pod Lípou, kde je v nejbližší době plánované opětovné zateplení. Na brigádu jsme se sešli v hojném počtu. Mezitím, co jsme půdní prostory vyklízeli, se v hasičské zbrojnici vařil guláš.

V domluvenou hodinu jsme se ve složení Jiří Svoboda, Kamil Hájek, Jirka Sýkora, David Kebrle, Radek Hasman, Martin Reindl, Míra Růžička a Lukáš Beneš, sešli před hospodou, kde již byl přistaven odpadní kontejner.

Půdní prostory jsme vyklízeli asi do jedné hodiny a následně jsme zamířili do hasičské zbrojnice, kde se připravoval gulášek.

Abysme měli pořádný guláš jak se patří, začali jsme na něm pracovat již v pátek ve večerních hodinách. Sešli jsme se v klubovně hasičské zbrojnice ve složení Lukáš Beneš, Radek Hasman a David Kebrle a za pomoci zapůjčeného mixéru jsme nakrouhali několik kilo cibule, které jsme pak do pozdních večerních hodin, společně s masem, restovali na kamnech.

Jelikož jsme věděli, že nás ráno čeká brigáda, nemohli jsme guláš zcela dokončit. Aby základ nezkysnul, dali jsme se do chlazení a vymíchávání horkého vzduchu. Na chlazení jsme vymysleli důmyslné zařízení. Do nákupního košíku z půlnočního překvapení jsme umístili igelitový pytel, který jsme napustili studenou vodou. Jelikož byl pytel děravý, voda unikala a to i po našem zásahu lepící páskou. Došli jsme k závěru, že pomalý únik teplé vody, hraje vlastně v náš prospěch. Při úbytku teplé vody jsme doplnili studenou a chlazení tak bylo urychleno.

Jelikož byl kontejner v nevhodné pozici pro vyklápění odpadu rovnou ze střechy do kontejneru, povolali jsme na pomoc Míru Hasmana s jeho traktůrkem. S tím bylo možné kontejner přetáhnout na správné místo a pokračovali jsme ve vyklízení.

V sobotu dopoledne pak byl základ řádně provařen a zahuštěn. Na čerstvý chléb jsme mysleli již předem a stejně tak na cibuli na posyp, kterou jsme odebrali z cibule připravené na základ.

Po ukončení brigády jsme se tak mohli v klidu sejít v klubovně hasičské zbrojnice a občerstvit se horkým gulášem s cibulí a chlebem. Poseděli jsme ještě chvíli a rozešli jsme se do svých domovů. 

Že jsme tolik guláše nemohli v tak málo lidech spořádat? Nespořádali.

Dojedli jsme ho večer, kdy jsme se zde opět sešli, abysme poseděli, pokecali a povečeřeli zbytek guláše.

Více fotografií z této brigády naleznete zde.